Op straat wordt hij herkend als presentator van het EO-programma Checkpoint, hij maakt voorstellingen bij zijn eigen gezelschap Dear T, en hij was onder andere te zien in het programma Flikken Rotterdam. Maak kennis met Tim Schouten (30 jaar), ambassadeur van Red een Kind: “Soms voel ik me een soort zendeling”.
De samenwerking met Red een Kind is ontstaan door een e-mail van jou. Vertel eens…
“Dat klopt! Ik schreef dat ik het jaar begon met het goede voornemen om mijn werk meer in te zetten bij organisaties die wat mij betreft echt verschil maken. Ik draag persoonlijk graag bij aan een eerlijker en veiligere wereld. Zodat mijn missie als mens meer synchroon gaat lopen met mijn werk.”
Wat houdt deze missie precies in?
“Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar hoe ik mensen kan ontwapenen en hoe ik mensen kan verbinden. In mijn voorstellingen doe ik dat heel letterlijk door ondergesneeuwde perspectieven te laten zien. Zo gaat de theatervoorstelling Het Prinsensprookje over een prins die de ware liefde vindt in een andere prins. Mijn drang om te verbinden komt voort uit mijn identiteit als christelijke homo. Als homo heb ik in de christelijke wereld afwijzing ervaren. En als christen heb ik in de theaterwereld afwijzing ervaren. Dat we als mensen over bepaalde dingen verschillend denken, is helemaal niet erg. Maar laten we elkaar wel in onze waarde laten en misschien zelfs het gesprek aangaan. Soms voel ik me een soort zendeling. Niet iemand die anderen bekeert tot het christendom; meer iemand die probeert de wereld een beetje te verbeteren. Zonder de illusie te hebben dat ik dat in mijn eentje kan!”
Dus je zocht een samenwerking. Hoe ken je Red een Kind?
“Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. Mijn ouders steunden allerlei goede doelen – waaronder Red een Kind – en wij als kinderen deden daaraan mee. Zo ging een deel van mijn zakgeld altijd naar het goede doelen potje op mijn basisschool. Zodra ik mijn eigen geld ging verdienen, wilde ik ook een deel van mijn inkomen weggeven. Daarom sponsorde ik als student van de toneelschool Blessings uit Malawi. Dit dorpsprogramma is kort geleden succesvol afgerond. Daarom sponsor ik sinds een paar maanden Disimasi uit Malawi.”
Heb je contact met het sponsorkind?
“Ik probeer eens per jaar iets te schrijven. Dat kan natuurlijk gemakkelijk via de website, maar ik vind het leuker om met de hand een kaart te schrijven. En heel eerlijk: ik voel hierbij enig ongemak. Dat heb ik ook als ik naar zijn foto kijk. Het is goed om bij te dragen aan een betere wereld, maar dat ik dit kan doen, heb ik alleen te danken aan het feit dat ik toevallig in Nederland ben geboren. Zijn foto voelt privé en staat daarom niet in de woonkamer. Dat komt ook door wat er in de Bijbel staat: ‘Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet.’ Maar de foto is wel goed voor mijn eigen bewustzijn: er zijn verschillen op deze wereld en ik kan iets betekenen voor de ander.”
Heb je zelf armoede in je leven ervaren?
“Nee, ik heb daar weinig ervaring mee. Ik ken het niet uit mijn omgeving en ook in ons eigen gezin hadden we financieel nooit iets tekort. Hierdoor resoneert onrechtvaardigheid bij mij veel meer. Door armoede hebben deze kinderen veel minder kansen. En dat voelt oneerlijk. Daarom vond ik het ook zo mooi om een video te maken voor de jaarlijkse spaaractie van Red een Kind ‘Lekker eigenwijs’. Deze spaaractie gaat over gelijke rechten en kansen voor kinderen over de hele wereld. En naast dat ik het een mooi thema vond, vind ik het ook altijd leuk om met kinderen samen te werken. Kinderen hebben een bepaalde puurheid. Ze oordelen minder. Daarom laat ik me als theatermaker graag door hen inspireren.”
Is God voor jou ook een inspiratiebron?
“Ik heb een diepe overtuiging dat God bestaat. Die overtuiging heb ik altijd al gehad. Ik kreeg op een gegeven moment wel een heleboel vragen. Mede door mijn homoseksualiteit. Antwoorden heb ik niet altijd, maar dat is niet erg. Ik richt mij daarom graag op de basis van het geloof en dat is de liefde. De manier waarop Jezus met mensen omging, was altijd liefdevol. Dat is een grote levensles voor mij en daar houd ik mij aan vast. Door Zijn liefde kan ik zelf ook bijdragen aan een liefdevolle en rechtvaardige wereld.”
Ook als ambassadeur van Red een Kind! Wat gaan we van je zien?
“Ik vind het mooi om bij te dragen aan de missie van Red een Kind. Het is een organisatie die door haar christelijke karakter bij mij een thuisgevoel oproept. Daarnaast komt Red een Kind op mij betrouwbaar en gedegen over. Mede doordat het geen wereldwijde organisatie is; het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Red een Kind voelt hierdoor toegankelijk en dichtbij. En natuurlijk ben ik enthousiast over de projecten. Het werk dat zij doen is niet kortdurend; het heeft een blijvend effect in de levens van de mensen. Dat is de reden dat ik al jarenlang sponsor ben. Ik ben heel benieuwd waar dit ambassadeurschap tot gaat leiden!”
Wil jij ook in actie komen voor kinderen in armoede en nood?
Er zijn verschillende manieren om te helpen.