Reyer is ambassadeur van Red een Kind

‘Echt schrijnend onrecht, daar wil ik mijn ogen niet voor sluiten’

Wellicht luister je weleens naar één van zijn liederen of heb je één van zijn cd’s thuisliggen. Reyer van Drongelen (34 jaar) produceert in het dagelijks leven liederen voor anderen, maar schrijft ook eigen worshipmuziek en leidt daarnaast aanbidding door het hele land. Ontdek waarom hij kiest voor verbonden zijn, goed omgaan met de planeet en waarom hij omzien naar elkaar belangrijk vindt in zijn leven.

 

Reyer is enthousiast als we met hem afspreken. Hij heeft een drukke tijd achter de rug met het leiden van aanbidding. Zo stond hij op de EO-Jongerendag en leidde hij op zondagochtend de dienst op Opwekking. Grote events, na een periode waarin hij alle optredens op pauze moest zetten vanwege zijn burn-out. Dat is best een goed teken, geeft hij zelf aan. Ook van het leiden van aanbidding heeft hij oprecht genoten. Of hij alweer helemaal terug is? “Ik denk dat ik een goede balans aan het vinden ben. Al ben ik er nog niet. Ik maak me soms zorgen of ik het aankan. Misschien is het een nawee van zo’n burn-out. Bang dat ik terugval. Daarom ben ik nog voorzichtig.”

Geloof in een rauw album
Naast de voorbereidingen voor alle evenementen, was hij de afgelopen tijd druk met het maken van een nieuw eigen album dat in februari 2024 uitkomt. De liederen op het album gaan over mentale gezondheid en de relatie tot aanbidding daarin. Reyer begint te stralen als hij erover praat. “Ik heb er juist voor gekozen om dit jaar een album te maken dat rauw is. Terwijl mensen me kennen van wat meer power-songs.” Hij vertelt enthousiast verder: “Maar als je het hebt over kracht dan zit dat juist in eerlijkheid, echtheid en kwetsbaarheid. Dat betekent niet dat de aanbidding weg is, juist niet, want aanbidding is soms ook het antwoord. Ondanks hoe je je voelt of waar je doorheen gaat, met die gevoelens mag je naar God gaan. Wat heeft het voor zin om het te verbergen? Hij heeft je gemaakt, hij kent elke haar op je hoofd. Dus ik geloof in dit rauwe album, omdat het mensen hopelijk echt woorden geeft om met het leven te dealen.”

‘Als je het hebt over kracht dan zit dat juist in eerlijkheid, echtheid en kwetsbaarheid’


Met vrienden God aanbidden

Reyer deelt eerlijk wat hij doet als hij zich zorgen maakt. “Ik praat erover met vrienden en ik probeer het bij God te brengen. Nuchter nadenken. Dus hoe reëel zijn je gedachten? Dat is heel vaak met piekeren. Een heel goede vraag is dan: is dit gebaseerd op de waarheid of op de gedachten in je hoofd.” Dat maakt nieuwsgierig. Hoe pakt hij dat dan aan, hoe zoekt hij dan God? “Door te bidden en aanbidden. Ook met vrienden God aanbidden, de zorgen die je hebt ebben vaak weg als je God zoekt in aanbidding. Ik heb een kring met vrienden uit mijn vorige kerk, waarin we samenkomen en het leven delen. We huilen en lachen, zingen tot God, soms bereiden we iets voor, soms praten we over de dag. We bidden samen. We proberen gewoon, we doen het gewoon! Vier tot zes mensen bij elkaar. Ik zou het iedereen aanraden.”

Oprecht en eerlijk
Als je zoals Reyer met je werk veel bezig bent met het geloof, staat het geloof heel centraal gedurende de dag. Dat roept ook de vraag op hoe hij dit dan zelf in zijn dagelijks leven toepast. Zijn antwoord is helder, krachtig en inspirerend: “Door oprecht en eerlijk te zijn. Ik wil niet het ene zeggen en het andere doen. Ik ga voor eerlijkheid en kwetsbaarheid, zoals in de Bijbel staat in Filippenzen 4:5 ‘Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen’. Dat is wat ik probeer: aardig zijn, betrokken willen zijn.” Hij vertelt enthousiast verder. “Het belangrijkste thema voor God is gerechtigheid, naar mijn idee. Zeker in m’n rol als aanbiddingsleider denk ik na over de vraag: hoe kan ik dat goed doen? Red een Kind bood me de kans om mee op reis te gaan naar Rwanda. Ik kon onrecht in Rwanda met mijn eigen ogen zien. Dat heeft me geraakt. Echt schrijnend onrecht, daar wil ik mijn ogen niet voor sluiten. En ik ontdekte: ambassadeur zijn van Red een Kind is dé manier om goed te doen.”

‘Echt schrijnend onrecht, daar wil ik mijn ogen niet voor sluiten’


Mensen in hun kracht zetten

Zijn ambassadeurschap voor Red een Kind is voor Reyer een logische link met zijn bediening in de muziek. “Door mijn ambassadeurschap krijgt mijn bediening meer gewicht, je bent niet alleen diegene die liedjes schrijft voor God. Je mag wijzen op het mooiste wat er is: naar een ander omzien. Het is een voorrecht dat mensen mij niet alleen kennen van mijn muziek. Ik ben er echt trots op om ambassadeur te zijn van Red een Kind, ze pakken armoede aan op de juiste manier. Sinds mijn reis naar Rwanda weet ik dat Red een Kind ‘the real deal’ is.”

Helder en eerlijk weet de muzikant te formuleren wat hem zo aanspreekt. “De praktische aanpak van Red een Kind! Het is een meerjarenplan voor het hele dorp. Red een Kind helpt mensen met investeren, zet mensen in hun kracht en creëert zo een blijvende verandering. Je ziet in de projecten van Red een Kind mensenlevens veranderen.”

‘Red een Kind zet mensen in hun kracht’


Krankzinnige luxe
Reyer zag de projectengebieden in Rwanda waar Red een Kind werkt met eigen ogen. Als we hem vragen naar zijn ervaring zegt hij: “Het heeft me veranderd, ik wil hier aan bijdragen.” Terugdenkend aan zijn eerste reis zegt hij: “Dat maakte indruk! Ik ontmoette iemand die zelf een goedlopend bedrijf had opgebouwd. En we bezochten iemand die twee jaar geleden hulpeloos uit de ogen keek en nu vol trots naar zijn huis keek. Red een Kind zet mensen in hun kracht, dat zie je letterlijk gebeuren.”

Reyer bezocht twee jaar later Rwanda opnieuw. “Op de tweede reis heb ik vooral gezien wat de impact is van het werk van Red een Kind en wat mensen daardoor hebben bereikt.” De reizen hebben nog steeds veel impact op hem. “Wat me vooral heeft geraakt is dat de mensen dankbaar zijn met wat ze wel hebben. Als je gewend raakt aan wat je hier in Nederland hebt, dan gaat de waarde omlaag. Het is een uitdaging om elke dag dankbaar te blijven voor wat je hebt. Wij zijn krankzinnige luxe gewend. Het grote verschil tussen Rwanda en Nederland is bijvoorbeeld dat veel huizen in de projectgebieden in Rwanda zijn gemaakt van takken en modder. Het huis is vaak niet groter dan twee bij twee meter. Zo wonen mensen daar echt. Dat is bizar!”

‘Het is een uitdaging om elke dag dankbaar te blijven voor wat je hebt’

 

Ogen openen
“Verder hebben de persoonlijke verhalen me geraakt. Het leven is hard, dat zie je in de ogen van de mensen die daar leven. Je ziet hoe wanhoop eruitziet. Het is een strijd om te kunnen overleven. Je ziet een broer en zus samen eten verzamelen voor die dag om te kunnen overleven. Het is echt waar, dat is de realiteit. Dat raakt je als je daar bent, dat kan niet anders. En je betrekt het op je eigen leven als je met de mensen daar praat, dan realiseer je je dat het de realiteit is van hun bestaan. Zij hebben één setje kleren, één hut en één geit als ze geluk hebben. Je kunt wegkijken, maar volgens mij moet je juist je ogen durven openen.”

Hij vertelt verder: “Ik heb de impact van het werk ook ervaren. Ik ontmoette een gezin waarbij de moeder enkele jaren geleden nog vreesde of ze haar kinderen kon zien opgroeien. Nu liet ze haar bij elkaar gespaarde en nieuwgebouwde huis zien. En de kinderen gingen nu ook naar school. Het was letterlijk een omkeer in haar leven. Dat weet ik nog heel goed.”

Wat vind je van de manier waarop Red een Kind een kind in het dorp wil helpen?
Hij antwoordt snel en krachtig: “Supereffectief! Red een Kind heeft een plan waarmee verandering wordt gecreëerd. Dat geeft vertrouwen en een oprecht geloof in een organisatie. Ik kan met overtuiging ambassadeur zijn. Je maakt werkelijk het verschil door te geven, want het geld wordt gebruikt om mensen verder te helpen en dan heb je het over echte verandering.”

Licht, hoop en liefde
Wat zou Reyer de kinderen in Rwanda willen toewensen? Kinderen hebben hem geïnspireerd hoe je in het leven kunt staan. Daarom zou hij ‘dankjewel’ willen zeggen tegen de kinderen voor wat ze hem hebben laten zien. Omdat niet alleen hij, maar ook wij, daar veel van kunnen leren. Hij legt uit wat de kinderen hem hebben geleerd tijdens het bezoek. Hoe die mensen in het leven staan. Zij laten het zien: in welke omstandigheid je leeft, je hebt nog steeds een keuze hoe je ermee omgaat. Niet alleen uiterlijke omstandigheden, maar ook wat een levenshouding kan doen.”

‘Je ziet dat je het geld niet gooit in een bodemloze punt. Je brengt verandering in mensenlevens. Dat is licht, dat is hoop, dat is liefde’

Het is indrukkend en inspirerend wat hij zegt. Ook over de mooiste momenten tijdens de reis: de ontmoetingen met de mensen daar. “Als je je medemens ziet, in zo’n ver oord, dat de mensen je dan echt raken, dat je weet waar je het voor doet. Je ziet dat je het geld niet in een bodemloze put gooit. Je brengt verandering in mensenlevens. Dat is licht, dat is hoop, dat is liefde. Dat zie je in die mensen gebeuren door het werk van Red een Kind, dat is het mooiste wat er is.”

Reyer vertelt zijn verhaal

Kiezen voor dankbaarheid
Verder pratend komen we op de les die hij heeft meegenomen naar huis. Je hebt als mens echt een doel op deze aarde. Liefhebben en licht brengen, dat maakt gelukkig. Dat is echt ultiem geluk, omdat je dan in je bestemming wandelt.” Dat past hij ook zelf in zijn eigen leven toe: “Wat ik na de reis anders ben gaan doen? Zo min mogelijk voor lief nemen wat ik heb. Ik wil elke keer opnieuw weer kiezen voor dankbaarheid.”

Wat wil je betekenen?
Reyer is heel bevlogen over onrecht. Toch wordt er vaak gezegd dat het toch geen zin heeft om armoede in Afrika en India aan te pakken. Het zou slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. Wat zou Reyer tegen deze mensen zeggen over het werk van Red een Kind? Zonder twijfelen antwoordt hij: “Als iedereen nou gewoon zijn verantwoordelijk neemt. Niemand wordt gelukkig van alleen aan zichzelf denken. Geluk zit ook in het helpen van anderen. Je kunt denken laat die ene rijke persoon maar helpen. Maar duizend mensen die iets geven hebben ook impact. Het gaat om de houding: wat wil je betekenen? Bij Red een Kind kun je zien waar je in investeert. Je kunt mensenlevens zien veranderen, dat lijkt me geen druppel op de gloeiende plaat!”

Als Red een Kind zijn we blij met een ambassadeur als Reyer. De waarden van de organisatie klinken door in de woorden die Reyer spreekt: “Het doet je hart goed om iets te betekenen voor een ander.”

 

Wil je ook in actie komen voor kinderen in armoede?
Er zijn verschillende manieren om te helpen.

Steun een sponsorkind!

Kom in actie met een kleine donatie!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte