De visdroom van Kirundo

De visdroom van Kirundo (Burundi)

Hoe kan het dat we een meer vol vis hebben, maar dat er nergens vis te koop is en niemand in ons dorp vis eet? In antwoord op deze vraag startten 23 vastberaden jongeren een eigen viskwekerij. Ze veranderden hiermee niet alleen hun eigen levens, maar ook die van de andere gezinnen in hun dorp. “Ik hoop dat Kirundo straks bekendstaat om zijn vis. Dit is pas het begin.”

Boven op een heuvel staat een houten schuur. Het is nog moeilijk voor te stellen dat hier een succesvolle viskwekerij wordt gerund. Pas als de groep zich omkleedt en laarzen en netten tevoorschijn komen, wordt duidelijk dat alles hier om vis draait. Onder leiding van Claudine, moeder van twee jonge kinderen, staat een stabiele coöperatie die niet alleen een manier heeft gevonden om de lokale economie te versterken, maar ook om hoop en verandering te brengen waar dat het hardst nodig was.

Een gedeelde droom
Claudine herinnert zich hoe het allemaal begon: “In 2019 begonnen we als een kleine, jonge zelfhulpgroep die spaarde en inkomsten verleende aan elkaar. We wilden iets groters opbouwen, iets dat niet alleen onszelf, maar onze hele dorpsgemeenschap zou helpen. Toen we training kregen in ondernemerschap, kreeg het idee van een viskwekerij langzaam vorm.” Maurice, de financiële kracht achter de coöperatie, knikt instemmend: “Kirundo heeft zoveel meren, maar vis werd amper gevangen, laat staan verkocht. Mensen wisten niet hoe ze het moesten bereiden, en als het al op de markt kwam, was het vaak van slechte kwaliteit. We zagen een kans: hier wilden we verandering in te brengen.”

De visdroom van Kirundo (Burundi)

Zelfvertrouwen
Partnerorganisatie FECABU zorgde voor een vervolgtraining over viskweek. Maurice legt uit: “Het gaf ons vertrouwen om een bedrijf te starten. Het doel was niet alleen vis verkopen, maar ook andere dorpsgemeenschappen inspireren. Inmiddels trainen we andere coöperaties om hetzelfde te doen.” Claudine voegt toe: “De eerste keer dat we onze Tilapia-vis op de markt aanboden, was het een groot succes. Binnen een dag was alles uitverkocht! Mensen hier vinden vis heerlijk, en ze hebben geleerd hoe ze het simpel kunnen koken of bakken. Het heeft hun eetgewoonten voorgoed veranderd.”

Een toekomst vol mogelijkheden
Tegenwoordig oogst de coöperatie twee keer per jaar, wat hen een flinke omzet oplevert. Een kilo vis brengt achtduizend Burundese Franc (ongeveer 2,51 euro) op. Maurice somt op: “Dankzij de viskwekerij hebben alle leden nu een stabiel inkomen en de mogelijkheid te investeren in vee, zoals geiten en varkens.”

Voor de leden van de coöperatie is de viskwekerij een bron van trots. Claudine vat het perfect samen: “Het grootste cadeau dat deze coöperatie mij heeft gegeven, is mijn veranderde mindset. Ik werk samen met anderen, ik kan investeren in andere bedrijven zoals een rijstcoöperatie… ik zie een toekomst vol mogelijkheden. Voorheen was ik onzeker, ik sprak nooit in het openbaar”, zegt ze. “Nu ben ik bekend en word ik gerespecteerd in de dorpsgemeenschap. Mijn man ziet de voordelen ook: onze kinderen eten gezond, ze kunnen naar school en we hebben geen zorgen meer over schoolgeld.”

Inmiddels is het dorpsprogramma in Kirundo afgerond. Maar ook zonder steun kijkt de coöperatie vol vertrouwen naar de toekomst. “We hebben veel ervaring opgedaan en willen blijven groeien”, zegt Maurice. ‘’We merken dat andere jongeren naar ons kijken en hetzelfde willen bereiken. Ook dat motiveert ons om door te gaan.” Claudine droomt hardop: “Ik hoop dat ons dorpsgemeenschap straks bekendstaat om zijn vis. Ik wil meer soorten vis kweken, niet alleen Tilapia. Dit is pas het begin.”

De visdroom van Kirundo (Burundi)

Hoop
Dankzij de vastberadenheid van deze jonge mannen en vrouwen is er nu gezond eten beschikbaar, waar er voorheen geen vis op de markt was. De viskwekerij heeft levens veranderd en biedt meer hoop voor de regio. Claudine: “We hebben geleerd dat niets onmogelijk is als je samenwerkt.” 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind 📧

Ja, houd mij op de hoogte! >