De impact van bezuinigingen op het werk van Red een Kind
Het zal je niet ontgaan zijn: er wordt wereldwijd bezuinigd op ontwikkelingswerk en noodhulp. Wat is de impact hiervan op projecten van Red een Kind?
De hulporganisatie USAID is in een paar weken tijd voor een groot deel afgebouwd; de Amerikaanse overheid besloot per direct te stekker te trekken uit de grootste humanitaire hulporganisatie ter wereld. Dit ging niet zachtzinnig; per direct werden niet alleen geldstromen stopgezet maar werden ook duizenden humanitaire medewerkers ontslagen. Ziekenhuizen, vaccinatieprogramma’s, voedselhulp, programma’s voor vrouwenrechten of kinderen en nog veel meer projecten kwamen abrupt tot stilstand.
Meer kinderen als kindsoldaten
De impact op de humanitaire sector is nu al zichtbaar. In DR Congo, waar ook Red een Kind actief is, stopt zeventig procent van de noodhulp; dit houdt in dat 3,1 miljoen mensen per direct geen toegang meer hebben tot zorg, voedsel en schoon drinkwater. Onze collega’s melden dat steeds meer kinderen weer slachtoffer worden van gewapende milities die hen inlijven, misbruiken en inzetten als kindsoldaten. De projecten die deze kinderen beschermden worden afgebouwd of zijn al volledig tot stilstand gekomen. Vele jaren van hard werken worden zo abrupt kapot gemaakt. De schade is nauwelijks te overzien.
De echte klappen moeten nog komen
Maar we zijn bang dat de echte klappen nog moeten komen. Door het stopzetten van landbouwprogramma’s zullen oogsten mislukken en door het wegvallen van medische voorzieningen nemen epidemieën opnieuw toe. Red een Kind is gezegend met een trouwe achterban die ruim geeft voor kinderen in armoede en nood, tegelijkertijd voelen ook wij de gevolgen. Dat merken we in partners die wegvallen of enorme bezuinigingen moeten doorvoeren, medische hulp die verdwijnt en waar mensen in onze projecten dus niet meer van kunnen profiteren en het steeds verder toenemen van de directe nood onder bevolkingsgroepen. De klappen vallen juist bij de groepen die het meest kwetsbaar zijn, zoals kinderen. De hulp van onze achterban is dan ook harder nodig dan ooit.
Hulp vanuit ons hart
De bezuinigingen komen trouwens niet alleen vanuit Amerika, ook in Europa wordt er flink bezuinigd op ontwikkelingswerk. Zo kort de Nederlandse overheid de sector met 300 miljoen, Frankrijk met een miljard en het Verenigd Koninkrijk zelfs met 6 miljard. De gaten in de budgetten worden dus alleen maar groter. Red een Kind wordt (nog) niet geraakt door deze bezuinigingen. Deels omdat onze contracten nog doorlopen en de Nederlandse overheid heeft aangegeven de noodhulp te laten bestaan. Maar ook omdat we financieel gezond zijn en een trouwe achterban hebben. Maar in het grotere plaatje zijn alle bezuinigingen zeer schadelijk voor de sector.
Daarnaast is de tendens om alleen maar te willen gaan voor Nederlands belang en hulp alleen te willen aanbieden als ons land hier iets voor terugkrijgt een kwalijke insteek. Hulp aan de meest kwetsbare kinderen zou moeten komen vanuit ons hart, vanuit medemenselijkheid en de vaste overtuiging dat we er willen zijn voor onze naaste in nood. Daarnaast ontvangen en nemen we al heel veel van het Afrikaanse continent zoals grondstoffen, materialen en oneerlijke rentes, wat ons ook een morele verplichting geeft om te zien naar het continent.
Dank je wel!
We zijn heel dankbaar dat een overgroot deel van onze achterban ons blijft steunen in onze missie om toekomst te geven aan kinderen in armoede, hun familie en hun hele omgeving. Of je nu geld geeft, vrijwilliger bent, spullen naar Kringloop voor Red een Kind brengt, met ons meebidt, een kind sponsort of op een andere manier betrokken bent bij ons werk: mede dankzij jou kunnen wij ons blijven inzetten voor kinderen in armoede en nood.